Ta strona używa plików cookies.
Klauzula informacyjna    Jak wyłączyć cookies? OK
STRONA GŁÓWNA

Kurs mała gastronomia - kucharz

Kurs trwał w dniach  od 01.08.2012 do13.09.2012. W  kursie  brało udział  7 osób. Kurs obejmował 200 godzin zajęć edukacyjnych w ramach których przewidziane były następujące zajęcia:

  • rodzaje i charakterystyka przemysłu gastronomicznego- specyfika usług gastronomicznych, urządzenia stosowane w gastronomii
  • podział i charakterystyka środków żywności i produktów spożywczych
  • higiena i ochrona zdrowia – przechowywanie żywności, utrzymanie czystości, promocja zdrowego żywienia
  • planowanie, rozliczanie i kalkulacja produkcji potraw – planowanie zakupów
  • technologia robót - obróbka wstępna i termiczna produktów i półproduktów żywnościowych
  • technologia robót - sporządzanie surówek
  • technologia robót - sporządzanie potraw z mleka i jego przetworów
  • technologia robót - sporządzanie potraw z jaj
  • technologia robót - sporządzanie potraw z mąki
  • technologia robót - sporządzanie potraw z kasz
  • technologia robót - sporządzanie zup i sosów gorących
  • technologia robót - sporządzanie potraw z mięsa i zwierząt rzeźnych
  • technologia robót - sporządzanie potraw z mięsa drobiowego i podrobów
  • technologia robót - potrawy półmięsne
  • technologia robót - sporządzanie wyrobów garmażeryjnych i sosów zimnych
  • technologia robót - sporządzanie wyrobów cukierniczych
  • technologia robót - sporządzanie podstawowych deserów i koktajli
  • technologia robót - sporządzanie potraw dietetycznych
  • technologia robót - sporządzanie potraw z wykorzystaniem żywności wygodnej
  • typowe potrawy kuchni staropolskiej i kuchni regionalnych
  • sposób podawania i dekorowania różnych potraw
  • zajęcia praktyczne
  • aktywne metody poszukiwania pracy

POKL 2012