Kurs mała gastronomia - kucharz
Kurs trwał w dniach od 01.08.2012 do13.09.2012. W kursie brało udział 7 osób. Kurs obejmował 200 godzin zajęć edukacyjnych w ramach których przewidziane były następujące zajęcia:
- rodzaje i charakterystyka przemysłu gastronomicznego- specyfika usług gastronomicznych, urządzenia stosowane w gastronomii
- podział i charakterystyka środków żywności i produktów spożywczych
- higiena i ochrona zdrowia – przechowywanie żywności, utrzymanie czystości, promocja zdrowego żywienia
- planowanie, rozliczanie i kalkulacja produkcji potraw – planowanie zakupów
- technologia robót - obróbka wstępna i termiczna produktów i półproduktów żywnościowych
- technologia robót - sporządzanie surówek
- technologia robót - sporządzanie potraw z mleka i jego przetworów
- technologia robót - sporządzanie potraw z jaj
- technologia robót - sporządzanie potraw z mąki
- technologia robót - sporządzanie potraw z kasz
- technologia robót - sporządzanie zup i sosów gorących
- technologia robót - sporządzanie potraw z mięsa i zwierząt rzeźnych
- technologia robót - sporządzanie potraw z mięsa drobiowego i podrobów
- technologia robót - potrawy półmięsne
- technologia robót - sporządzanie wyrobów garmażeryjnych i sosów zimnych
- technologia robót - sporządzanie wyrobów cukierniczych
- technologia robót - sporządzanie podstawowych deserów i koktajli
- technologia robót - sporządzanie potraw dietetycznych
- technologia robót - sporządzanie potraw z wykorzystaniem żywności wygodnej
- typowe potrawy kuchni staropolskiej i kuchni regionalnych
- sposób podawania i dekorowania różnych potraw
- zajęcia praktyczne
- aktywne metody poszukiwania pracy